Kan luxe en spiritualiteit wel samen?

Dit is een vraag waarbij ik de afgelopen tijd veel verwarring zie. Ik zie  spirituele stromingen die de law of attraction verkondigen en het hebben over overvloed en jezelf manifesteren. En dan de spirituele tegenstroom die je op de vingers tikt als je blij bent met bijvoorbeeld een mooie auto, je huis of  een luxe vakantie. Dit zou niet passen bij een spiritueel leven. Ik deel nu met je hoe ik het zie. En dat doe ik vanuit mijn gevoel en vanuit mijn waarnemingen en mijn waarheid. Doe ermee wat je wilt.

Allereerst geloof ik dat we allemaal een ander idee en gevoel hebben bij wat spiritualiteit is.

Spiritualiteit is een woord dat nu zoveel te pas en te onpas wordt gebruikt. Is het iets dat je doet? Of gaat het om wat je beleefd?Daarmee is het dus belangrijk om zelf inzicht te krijgen in de vraag wat spiritualiteit voor jou is? Deze vraag zal bij zo velen andere dingen oproepen en zeker ook bij jou. Maar alleen jij kent het werkelijke antwoord…

En dan de vraag; waarom ben je als mens hier? Wat is het doel van jouw zielenreis?

Het zijn dit soort vragen die je helpen tot het verkrijgen van meer inzicht. Je leeft in dit moment je leven in wie je bent als mens en tegelijkertijd krijgt je ziel de lessen die voortkomen uit je ervaringen in je mens-ZIJN. De ziel voedt zich met de pijn en als mens hebben we maar een doel en dat is gelukkig zijn.

Zo moeilijk is dit dus niet.

En als je als mens je weg met ups en downs aflegt, een punt  bereikt waarin je gelukkig bent met wat jij zelf op materieel vlak hebt gecreëerd als gevolg van het volgen van jouw purpose of life,  mag je hier dan niet gewoon trots op zijn? Ervan genieten? Of is dit niet spiritueel? Is het spiritueler om in ons digitale tijdperk te vertellen hoe zwaar we het hebben? En dat jij je van alles hebt ontdaan om een spiritueel leven te leiden?

Maar hey, alles wat er te koop is, is toch gemaakt door de mens, die er met passie voor gaat?

En dit als zijn/haar levensdoel ziet, moeten we dan maar niks kopen dat luxe is? Hoe zou de wereld er dan uitzien? We creëren van alles maar het mag niet geconsumeerd worden, zeker niet als het ‘overbodige luxe’ is? Is het niet de creatie van de mens die ons vooruitbrengt en leert? Ik vind het bijzonder mooi om te zien hoe we compassie hebben voor iedereen die lijdt. En laten we dit vooral zo voor elkaar hebben en lief zijn voor elkaar. Elkaar het beste gunnen, zonder oordeel en met waardering.

Maar  we staan ook zo snel met onze mening klaar, zeker wanneer er gedeeld wordt dat het leven goed met je gaat.

Dat je wel van de aardse materie geniet, zou volgens sommige niet spiritueel zijn. Maar niemand weet echt wat jij ervoor hebt moeten doen. Ik geloof niet dat het bij iedereen zomaar komt aanwaaien. Je moet er altijd iets voor doen, wat dit ook voor jou is. Wat jij aan energie ergens in steekt komt terug, dit is de wet van geven en ontvangen. Waar ik naartoe wil is, dat het we als mens uiteindelijk toch het liefst de voorkeur geven aan het leiden van een comfortabel leven.

En hoe een comfortabel leven eruit ziet is voor iedereen anders.

Maakt het jou gelukkiger om de wereld als een 5 sterren hotel te beleven ga er voor en geniet ervan. Zit je liever op een houtje te bijten en ben je elke maand druk bezig met hoe je de touwtjes aan elkaar moet knopen, ga hier dan voor. Ik kan me alleen niet voorstellen dat er ook maar een mens is op deze aarde die dit echt zou willen. In de basis hebben we het als mens nodig om ons veilig en comfortabel te voelen in de droom, het leven dat we leiden. We leven in dit aardse systeem. En je ziet ook nu in tijden van Corona, de oorlog in Oekraïne hoe we op zoek gaan naar deze basis. En warmte, comfort en vrede wensen. Dit is de voeding die we als mens nodig hebben om gelukkig te zijn. En hoe jij dit wilt vormgeven is aan jou.

Terugkomend op de vraag gaat spiritualiteit en het genieten van materie samen?

Daarop kan ik alleen maar antwoorden met een JA, maar er is wel een maar wat mij betreft. En die ‘maar’ gaat erover hoe gehecht ben je aan jouw materie? Kun je echt niet zonder alle luxe dan zit je toch echt wel op een dwaalspoor en ben je er dus afhankelijk van geworden. Uiteindelijk kom je met niks en ga je met niks. Geniet daarom bewust van wat jij met plezier en liefde in dit leven hebt creëert, leef het leven dat bij jou past en voel nooit de schroom om dit te delen. Ben dankbaar voor ieder moment en pak jouw moment! Dit is jouw leven.

Esther Stevens – Spiritueel Coach|Medium|Healer