5 stappen om gelukkig te zijn met hulp van je intuïtie

Gelukkig zijn: 5 stappen om je intuïtie te ontwikkelen

Met plezier in het leven staan, doen wat je leuk vindt, en leven zonder angst en stress. Dat willen we allemaal, maar het is vaak erg moeilijk. Want hoe doe je dat eigenlijk? Hoe kun je gelukkig zijn? Een van belangrijkste dingen die je kunt doen voor je eigen geluk, is je intuïtie volgen. Daarom geef ik je in dit artikel vijf tips om je intuïtie te ontwikkelen en te leren om op jezelf te vertrouwen.

Je innerlijke criticus belemmert je om gelukkig te zijn

Laat jij je ook vaak afleiden, en misschien zelfs misleiden, door je gedachten? Je hoofd zit de hele dag vol met gedachten en plaatjes en dat kan heel vermoeiend zijn. Zeker als het gedachten zijn die je niet helpen; als die innerlijke stem steeds kritiek heeft op wat je doet. Die innerlijke criticus is soms heel handig en ook nodig, maar als hij de overhand krijgt is dat niet goed. Het gevolg: je raakt het contact met jezelf kwijt. Je verkrampt, krijgt stress en ontwikkelt fysieke klachten. Je kunt er zelfs een burn-out door krijgen.

Gelukkig zijn is niet onmogelijk

Voorkom dat je het te ver laat komen. Ook jíj́ kunt gelukkig zijn met wie je bent en je plek innemen in de wereld. Om dit te realiseren moet je jezelf weer leren voelen, zodat je ontdekt hoe je je intuïtie ontwikkelt en leert je eigen gevoel te volgen. Als je weet hoe je dat doet, zie je wat jouw triggers zijn en hoe je daarmee om kunt gaan. En je leert hoe je mensen en situaties kunt plaatsen zonder dat jezelf tekortdoet.

Je intuïtie ontwikkelen: communiceer met je lichaam

Eigenlijk heb je alles al in huis om je intuïtie te gebruiken: je lichaam en je ademhaling zijn de brug naar je geest en je spiritualiteit. Je lichaam is een raadgever. Als je communiceert met je lichaam, pik je signalen veel makkelijker op en voel je jezelf. Dat geeft je antwoorden. Op deze manier weet je vanuit je gevoel, vanuit je intuïtie, wat je te doen staat en welke keuzes je écht wilt maken. Om je te helpen je intuïtie te ontwikkelen, geef ik je vijf stappen om jezelf meer te voelen. Zo wordt het makkelijker om je intuïtie te volgen en te vertrouwen op jezelf.

1. Wees eerlijk naar jezelf

Durf eerlijk naar jezelf te kijken en jezelf werkelijk te zien. Vaak zetten we een masker op voor onszelf, omdat we niet alles van onszelf willen of durven zien. We maken verhalen voor onszelf om de werkelijkheid te omzeilen. Dit houdt je tegen bij het zien en aanvaarden van wie je echt bent. Hierdoor ben je niet in harmonie met jezelf. Je innerlijke stem (je ego) heeft de regie over jou en vertelt je steeds wat je niet goed doet. Je vlucht weg van jezelf en geeft misschien wel de wereld om je heen de schuld van alles. Hoe fijn zou het zijn als je leeft vanuit passie? Als je eerlijk kunt zijn naar jezelf? Als je zelfmededogen hebt en vrij bent van zelfveroordeling? Ook jij kan dit bereiken. Maar dit kan pas als je leert om jezelf werkelijk te zien en als je volledig accepteert wie je bent. Dit doe je door aandacht te hebben voor jezelf. Door maatjes met jezelf te zijn en je levensvreugde niet van anderen te laten afhangen. Soms voelt dat eenzaam, maar het is wel de juiste weg. Maar hoe doe je dat dan? Ga eens voor de spiegel staan en kijk jezelf diep in de ogen. Vraag je af hoe het nu écht met je gaat. Sta daar eens bij stil. En wat zie je als je in de spiegel kijkt? Zie je iemand met passie? Of iemand die zich groter voordoet dan de werkelijkheid? Wat voel je? Blijf even bij dat gevoel.

2. Geef aandacht aan elk gevoel

Wanneer je op weg bent om werkelijk jezelf te zien en je de confrontatie met jezelf bent aangegaan, voel je misschien emoties die je heel lang hebt weggestopt. Je bent op een moment in je leven gekomen dat je deze gevoelens niet meer kunt verstoppen voor jezelf. Het is tijd voor een innerlijke schoonmaakbeurt. Wees daarbij niet bang voor tranen. Ze zijn er niet voor niets. Ze spoelen de boel schoon en zorgen voor een uitlaatklep die we allemaal nodig hebben. Als je je emoties niet vrijlaat, krijg je te maken met mentale of fysieke blokkades. Vind je het lastig om jezelf toe te staan emoties te ervaren en merk je weerstand? Neem een moment voor jezelf en sluit je ogen. Zie jezelf voor je als de kleine jij en geef jezelf troost en aandacht, zoals je dat ook zou doen bij een klein kind dat verdrietig is. Net zoals een klein kind, heb ook jij recht op emoties, aandacht en troost.

3. Kijk naar het heden

Als het je lukt om jezelf te zien en om stil te staan bij wat je voelt, kan het toch gebeuren dat je weer weggaat bij het ware gevoel. Dit zijn de momenten dat je innerlijke criticus het weer overneemt. Je herbeleeft ervaringen uit je verleden en je verwerkt deze op dezelfde manier als je eerder deed. Hierdoor dwaal je af van je werkelijke emoties. Zie je dit bij jezelf gebeuren? Sta hier eens bewust bij stil en vraag jezelf waarom je ervoor kiest om die gebeurtenissen uit het verleden opnieuw te beleven. Het verleden heeft immers al plaatsgevonden, daar is niks meer aan te veranderen. Hoe blijf je dan in het heden als je merkt dat je steeds weer in oude patronen vervalt? Sluit je ogen en richt je op je ademhaling. Ga met je handen naar de plaats waar je je lichaam het meest voelt. Adem dan uit wat je los wilt laten.

4. Je hebt een keuze

Zodra je de eerste drie stappen onder de knie hebt, merk je dat je veel dichter bij jezelf bent gekomen. Je ervaart meer rust. Door deze rust merk je dat je helderder bent en een scherper zicht hebt. Je weet steeds beter wat je wel en niet wilt. Hierdoor maak je steeds betere keuzes. Je wordt misschien nog steeds bestookt met gedachten, maar je kunt nu kiezen met je gevoel in plaats van met je gedachten. Je gaat merken dat er nieuwe deuren voor je opengaan. Vind je het nog lastig om knopen door te hakken? Begin dan met kleine keuzes. Maak daar een moment van door echt even stil te staan bij jezelf en van daaruit te voelen. Vraag jezelf wat je wilt en maak zo stap voor stapje keuze. Houd dat geplande momentje voor jezelf dan ook echt vrij.

5. Focus

Als je deze vier stappen goed hebt doorlopen, ervaar je hoe het is om keuzes te maken waar je werkelijk achter staat en dat die keuzes vanuit jouw gevoel komen. Blijf dus ook bij de keuze die je hebt gemaakt. Laat je niet afleiden door je hoofd of door je omgeving. Wanneer je dit doet en kracht bij je keuze zet, merk je dat je vooruitgaat. Het wordt duidelijk wat jij wilt. Je ontdekt jouw passie in het leven en je weet weer wat jouw persoonlijke missie is. Hoe houd je die focus vast? Neem je waar dat je hoofd het overneemt? Breng je aandacht dan naar je ademhaling en focus daarop. Adem de zuurstof en de verse energie in en adem de gedachten alleen maar uit. Hierdoor ervaar je weer ruimte en vind je je focus weer terug.

Je intuïtie ontwikkelen en gelukkig zijn

Met deze vijf stappen maak je een heel goed begin om te leren leven vanuit je gevoel. Zodra je leert om je intuïtie te ontwikkelen en te volgen, ervaar je al snel dat je je beter voelt en merk je hoe het is om jezelf te zijn. Om gelukkig te zijn. Blijf dus altijd luisteren naar je lichaam, zodat je in contact bent met jezelf en je de persoon bent die je écht wilt zijn.