5 stappen om dichter bij jezelf te zijn

Wij zijn geprogrammeerd: de balans tussen je ego en jezelf is weg

5 stappen om je ego te resetten om dichter bij jezelf te zijn.

Herken je jezelf hierin?

In ons westerse leven zitten we soms vast in programma’s.

We zijn ‘geprogrammeerd’ door onze opvoeders, naasten en de maatschappij.

Programma’s die ontstaan door onze ervaringen, met onbewust het doel om te kunnen overleven in plaats van te leven…

Dat ‘programma’ vertelt ons wat wel en wat niet goed is, bepaalt in zekere zin de richting van jouw leven.

Het kan zo zijn dat een programma een hele tijd goed bij je functioneert, tot er ineens een bug in je programmering komt, een error.

Je lichaam voelt moe, je hebt weinig zin en plezier in je leven en je begint je steeds meer af te vragen wat het leven met je voor heeft...

De balans tussen je ego en jezelf is weg…

In mijn dagelijkse praktijk, kom ik dit namelijk zeer regelmatig tegen….

Velen spreken de behoefte uit om weer te willen voelen en hebben de wens om vanuit dat gevoel weer eigen keuzes te maken om zodoende vrij in het leven te staan. Vol overgave…

Mooi wanneer die gedachten worden gemaakt, maar het probleem is dat men vaak niet meer weet hoe het is om weer jezelf te voelen of zelfs jezelf te zien…

Het ego blaast jezelf weg, heeft het hoogste woord en houdt de boel onder ‘controle’. Ruimte voor jezelf is er dan niet meer. En wanneer jouw ego de volledige regie neemt en gedachten produceert, bepaalt het zelfs hoe jij je voelt….

En dat zijn vaak niet de meest fijne emoties en ervaringen. Veel mensen hebben te maken met emoties zoals angst.

Je kunt je ego ook eigenlijk niet de schuld geven, want jouw ego doet ook alleen maar wat ooit is opgedragen en is vaak onbewust op dezelfde tour verder gegaan. Dat is wel zo bekend en vertrouwd!

Ik geef je NU de 5 stappen om je ego te resetten en dichter bij jezelf te zijn

1. Maak je motivatie/intentie helder

Wanneer je ‘niks’ vraagt krijg je ‘niks’…maak je twijfelachtige gedachten en geen heldere keuzes, dan krijg je troebelheid in je leven te ervaren. Dit ken je wellicht?

Daarom: begin bij het begin maak je motivatie/intentie helder in de nieuwe beweging die je wilt maken in het weer ontmoeten van jezelf.

Stel jezelf de vraag: “wat gun ik mijzelf? “

Vind je het lastig om dit te antwoorden, geef dan het antwoord alsof je dit je meest dierbaren in je leven gunt.

2. Neem waar door stil te zijn

Wanneer je stil bent en kijkt, kun je je gedachten aanschouwen zonder er iets mee te doen. Je kunt de wereld om je heen aanschouwen zonder er iets van vinden. Je volgt geen enkele gedachten, je neemt alleen waar, door stil te zijn, meer hoef je niet te doen;)

3. Gebruik je lichaam als ingang om jezelf te voelen

Jouw lichaam is met hulp van je ademhaling als een brug naar jezelf. Wanneer je gewaar bent van je lichaam, is het alsof je lichaam met je praat… Via je lichaam voel je waar je blokkeert, waar de pijn zit. Fysieke pijn vertelt ook vaak wat over jezelf…hoe voel je je werkelijk?

Zie blog: depressief zijn is iets wat je doet vrij en gelukkig kun je zijn

4. Wat je aandacht geeft groeit

De hele dag door produceer je gedachten en daarbij horende emoties…het is aan jou welke gedachten/ervaringen je wel of geen aandacht geeft. Hoe meer aandacht je geeft aan deze gedachten des te meer deze grip op je krijgen. Dat betekent dat jij zelf kunt sturen en de regie kunt hebben over jouw gevoelens, door geen enkele gedachten te volgen…

5. Harmoniseer je ego met jezelf

Het ego is vaak heel aanwezig met al zijn gedachten. Door het volgen van al deze gedachten raak je afgeleid en daarmee verwijderd van jezelf en raak je uit balans. Het ego heeft dan de regie. Je voelt wel, maar vaak zijn dit gevoelens getriggerd door het ego met al zijn gedachten, de misleidende gevoelens. Wanneer jij meer aandacht geeft aan wat je voelt, kun je je ego inzetten om dingen om te zetten in welke actie dan ook. Dan werken het ego en het zelf meer samen en is er meer harmonie!

Esther Stevens